Bryllupstraditioner

bryllupstraditioner

Bryllupstraditioner – hvilke klassiske traditioner er der til bryllup?

Et bryllup er en stor ting. Der er mange forberedelser både for brudeparret, men også for gæsterne hertil. De fleste kommende brudepar kommer på hver deres polterabend. Der skal købes brudekjole, tøj til gommen og dens toastmaster eller brudgom. Der skal være styr på lokaler, musik, mad, fotograf, vielsesringe og måske endda overnatning til gæsterne. Endvidere skal man have styr på invitationerne, servietterne, borddækningen og blomsterne. Brudebuketten er også en af de vigtigste detaljer. Et bryllup er ikke en fest som alle andre, men et minde for livet. 

De mange danske bryllupstraditioner

Herunder finder du information om de mange gode danske traditioner til brylluppet

Det hele starter ved frieriet – eller gør det? 

Hvis man skal følge de gamle skikke og traditioner, så skal herren have tilladelse af brudens far til at gifte sig med hende. Hvis faren ikke acceptere det forestående frieri og forhåbentligt bryllup, kan det bringe ulykke, fordi faderen til bruden ikke er klar til at give sin datter bort. Hvis faderen derimod acceptere, så skal du bare komme i gang med at planlægge det perfekte frieri. Frieriet er næsten lige så vigtigt som ”Ja” i kirken. Så hvis dit frieri ikke er gennemtænkt og linet op, kan du risikere at hun siger ”nej i stedet for ja”. Dog siger de fleste piger ”ja” til bryllup hvis I, i forvejen har været sammen i noget tid. Efter de gamle skikke, er det manden der skal gå på et knæ og fri til sin udkårne. Kvinden må gerne fri til manden, på skuddagen hvert fjerde år. hvis hun bliver afvist, skal manden give hende 12 par handsker eller strømper. 

Bruden har sagt ”ja” – hun skal nu bruge noget gammelt, noget nyt, noget lånt og blåt

Denne gamle tradition har en stor betydning i både Europa og USA. Betydningen af dette er simpel og enkel. 

  • Det gamle: Bruden må ikke glemme det gamle liv hun havde inden hun blev gift. Hun skal huske hvor hun kom fra, og hvad der bragte hende dertil hvor hun er nu. 
  • Noget nyt: Bruden er klar til at sige farvel til det gamle, og goddag til det nye. Nye genstande på bryllupsdagen, viser at hun selv er klar til at byde den nye rolle i livet som kone velkommen. 
  • Noget lånt: Det lånte kan med stor fordel være lånt af den kommende svigerfamilie. De viser hende tillid ved at låne hende noget. Da hun nu kommer ind i deres familie, viser de tillid, kærlighed og accept af og til bruden. Lånte sager skal altid afleveres helt tilbage. Derfor fremstår det som en tillidserklæring. 
  • Noget blåt: Det blå symboliserer troskab for og til den kommende mand og familie. Det betyder at hvis eller når brudeparret øger familien, er det med troskab overfor sig selv, sin mand og sit barn eller børn. Det blå kan med stor fordel være et strømpebånd. Da er det blå på, men ikke synligt under hele brylluppet. 

De fleste brude anvender altid brudekjolen og brudeskoene som det nye. Det gamle kan være et arvesmykke der har været i familiens ånd i længere tid. Det lånte kan være en taske eller hårspænde der passer til resten af brudetøjet. 

Kyssene iblandt brudeparret

De fleste tror faktisk at kys efter vielsen er en tradition. Men den rigtige tradition er at man giver ”hånd derpå”. Dog er de fleste brudepar og præster enige om, at efter vielsen hører der sig til kys til. Når festen er skudt i gang, kommer I med garanti til at høre folk banker med bestikket i tallerknerne, eller gæsterne tramper i gulvet. Dette betyder egentligt, at når bestikket banker løs, skal brudeparret op på stolene og pysse løs, hvorimod hvis der bliver trampet i gulvet, skal brudeparret under bordet og pysse. Hvis bruden går ud af rummet, skal alle kvinder rejse sig og pysse på gommen, og hvis gommen går ud af rummet, skal alle mændene pysse bruden. 

Sove sammen dagen op til brylluppet 

I gamle dage boede bruden som regel hjemme ved sine forældre, indtil hun skulle giftes. Man siger hvis brudeparret har sovet sammen, og forlader det samme hus for at blive gift, bringer det ulykke i ægteskabet. Denne tradition er stadig brugt iblandt kommende ægtefolk, man tør næsten ikke at sove sammen op til sit bryllup- vel? 

Vejret har også betydning for dit bryllup hvis man følger traditionerne 

Selvom vi ikke selv er herre over vejr og vind, kan det have stor betydning for dit fremtidige ægteskab. Man siger ved: 

  • Solskinsvejr: Giver et langt og lykkeligt ægteskab 
  • Regnvejr: Når regnen rammer brudens hår, kommer det til at ”regne” med guld. Det betyder en større økonomisk frihed fremadrettet. 
  • Vejret to dage før brylluppet viser tegn på gommens sind. 
  • Vejret dagen før brylluppet viser tegn på brudens sande ”jeg”
  • Stormvejr på bryllupsdagen er knap så godt, da det efter traditionen tro viser et turbulent og stormfuldt forhold. 
Hvad er Eventguru?
-Vi er glade for du spørg!

Vil I gøre jeres kommende fest eller event til noget helt specielt?
Hos Eventguru har vi samlet et bredt udvalg af landets dygtigste kunstnere indenfor festunderholdning, festmusik, bryllupsmusik, tryllekunstnere og meget mere! Vi har gjort det super let og hurtigt at finde artister, der matcher præcist dine ønsker. Du kan dernæst gratis og uforpligtende kontakte og få et tilbud fra artisten direkte.

Find fantastisk underholdning eller festmusik!

Lejlighedssange

Lejlighedssange – Find de bedste lejlighedssange her Det er sjældent, at der holdes større fest uden sangindslag i Danmark. Danskerne

Læs mere »

Del:

Find Festmusik & Underholdning