Sølvbryllup traditioner

sølvbryllup traditioner

Sølvbryllup traditioner: Hvilke traditioner er der til sølvbrylluppet?

Det er en stor dag, når det glade par kan fejre 25 års ægteskab. Når man gifter sig, er det, fordi man tror på hinanden og den fælles kærlighed. Det er langt fra alle, der når at dele livet med en partner i 25 år, og derfor er der god grund til at gøre lidt ekstra ud af denne særlige dag. I Danmark har vi mange gode traditioner for sølvbryllupsdagen, der gør denne dag lidt ekstra særlig for ægteparret.

Fejr sølvbryllupsparret med danske traditioner

Mange af de danske traditioner har rødder helt tilbage til 1800-tallet. Det er derfor en skøn måde at fejre de 25 år med de traditioner, der igennem mange år har skabt en form for ritual omkring sølvbryllupsdagen. På den måde holdes der også liv i de gode traditioner, vi har i Danmark. Et sølvbryllupspar vil med garanti føle sig meget særlige, når venner og familie samles for at holde de klassiske traditioner i hævd. Der er dog også mange danske par, der vælger at fejre dagen mere utraditionelt. Mange rejser eksempelvis ned i sydens sol med familien for at fejre dagen sammen på en ferie. Selvom man er i udlandet, kan man dog godt forsøge at gøre lidt ud af dagen og fastholde nogle af traditionerne.

Æresport til det skønne par

En æresport bruges både til bryllupper og de efterfølgende fejringer af ægteparrets sammenhold. De laves ofte af familie, venner og bekendte, der samles et par dage før selve dagen. Her laves selve stativet, som efterfølgende kan pyntes. Pynt æresporten med sølvdetaljer og årstidens grønne planter og blomster, når det er et heldigt sølvbryllupspar. Ovenover porten er ofte et skjold eller skilt, hvor man skriver antallet af år og parrets navne. Hele molevitten stilles op ved parrets hjem, som skal træde gennem æresporten på deres store dag. Det er ofte en sjov dag, når æresporten skal op. Parret ved nemlig ofte godt, hvad der foregår, men vælger at holde sig ude af syne, så de kan blive overraskede af deres familie og venners arbejde den næste morgen.

Morgensang og hornmusik

I forhold til kobberbrylluppet er der langt flere traditioner for sølvbryllupsdagen. Hvor kobberbrylluppet ofte fejres med en dejlig fest, kan sølvbrylluppet fejres hele dagen. Man starter ofte ud fra morgenen af med familie og venner, der samles foran ægteparrets hjem. Her mødes man for at synge morgensang for parret, der skal vækkes på deres bryllupsdag. Har man gjort lidt ekstra ud af det, er der ofte et hornorkester, der spiller til familie og venners skønsang. Herefter er det kutyme, at sølvbryllupsparret inviterer på morgenbrød, hvor de selvfølgelig agerer overraskede over deres dejlige gæster.

De klassiske sange at vække parret med

Når man mødes på bryllupsdagen, er der ofte et par sange, der er traditionelle for morgensangen foran parrets dør eller vindue. Derfor kan det være en fordel at have lavet et lille sanghæfte, så alle de mødte kan synge med. De tre mest almindelige er henholdsvis ”Katinka Katinka”, ”Det er så yndigt at følges ad” eller ”I østen stiger solen op”. Alle tre er gode danske sange, som de fleste kan melodien til. Det er op til familie og venner at vælge den, der passer bedst til parret. Er der en rimsmed i familien, kan man også skrive sin egen morgensang til parret, hvor man tager udgangspunkt i deres personligheder, ægteskab og fælles liv. Har man hyret et hornorkester eller en festmusiker, kan de også sørge for at vælge den helt rigtige sang at ”vække” parret med.

Stor fest med god mad og dans

Når der er blevet sunget morgensang og spist morgenmad, så er dagen som udgangspunkt fri for parret, der ofte skal gøre klar til stor fest om aftenen eller i weekenden efter. Det giver også gæsterne mulighed for at stadse sig op til aftenens begivenhed, hvis de har været med til morgenvækningen. Der er nemlig tradition for en stor sølvbryllupsfest, hvor man samler familie og venner. Alle klæder sig pænt på og kommer med en gave til parret, der tager imod ved festens begyndelse. Herefter serveres der en lækker middag, som alle kan nyde med vin og snak ved bordene. Aftenen vil ofte byde på sjove indslag og festsange, der vil tage udgangspunkt i parrets ægteskab.

Traditionerne for festen

Når man holder en sølvbryllupsfest, vil det ofte være parrets børn, der giver en hånd med, hvis de er gamle nok. Nogle vælger at holde en mere intim fest i deres eget hjem, mens andre igen vælger at samle familie og venner i en festsal eller et forsamlingshus. Selvom der er tradition for en stor fest, så er det op til det enkelte par at vælge, hvor mange gæster de vil invitere. Der er ingen store brudekjoler, men til gengæld er det normalt at lave en bordplan og pynte flot op med sølvdetaljer på bordene for at fejre dagen.

Sjove indslag og festsange

Lig til brylluppet vil familie og venner stå for at lave forskellige indslag til parret til sølvbryllupsfesten. En toastmaster kan holde styr på aftenens udvikling, så parret blot kan nyde samværet med deres gæster. Indslag kan være alt fra seriøse taler, sjove festsange eller underholdning i form af lege eller små sketches. Hvis parret har børn, er der tradition for, at de står for en sjov tale eller lidt underholdning til deres forældre. Der findes flere festsange, der er lavet til sølvbryllupsdagen, som man kan tage udgangspunkt i, hvis man gerne vil lave en sjov sang. Så længe man kender ægteparret og deres grænser godt, er det kutyme at lave lidt sjov med deres fælles mærkværdigheder og sjove episoder.

Afslut dagen med brudevals

Når gæsterne er mætte og har grinet sammen med ægteparret over indslag og taler, så er det tid til, at alle skal ud at danse. I en mindre festsal vil alle hjælpes med at rydde en del af gulvet, så der kan blive spillet op til dans. Nogle vælger at hyre et liveband eller en DJ, der kan stå for musikken. En professionel vil nemlig let kunne sikre en god stemning og ramme ægteparrets musikønsker. Sølvbryllupsparret danser nogle gange en brudevals sammen, mens gæsterne kigger på og klapper. Det er dog ikke alle, der vælger at opretholde denne tradition, men det er være en god måde at samle gæsterne på dansegulvet.

bryllupsinvitation

Bryllupsinvitation

Bryllupsinvitation – 5 eksempler på teksten til bryllupsinvitationerne Bryllupsinvitationen er det første indblik, jeres gæster får i, hvordan I vil

Læs mere »

Lejlighedssange

Lejlighedssange – Find de bedste lejlighedssange her Det er sjældent, at der holdes større fest uden sangindslag i Danmark. Danskerne

Læs mere »
studenterhilsen

Studenterhilsen

Studenterhilsen – 10 hilsner Hvis du er inviteret til et studentergilde, så medbringer man selvfølgelig en gave. Dertil er det

Læs mere »
dåbskort

Dåbskort

Dåbskort – 20 tekster Er du inviteret til barnedåb? I så fald er det normal kutyme at medbringe en gave

Læs mere »

Del:

Find Festmusik & Underholdning